Gemeente Lansingerland
Project Rottekade: Maatwerk in de achtertuin
30-05-2025
In september zijn we, in opdracht van gemeente Lansingerland, gestart met een bijzonder en uitdagend project: de vervanging van het riooltracé aan de Rottekade én de mechanische en elektrische renovatie van de minigemalen. Het bestaande tracé liep dwars door de achtertuinen van bewoners en was dringend aan vervanging toe. De nieuwe leiding is grotendeels in de dijk aangelegd, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de oude situatie. Op 20 tot 25% van de percelen moesten de tuinen alsnog open, om bestaande minigemalen te kunnen renoveren.
Het was complex werk. Er zijn zo’n 60 boogzinkers toegepast, in combinatie met gestuurde boringen onder de rivier. Bij gestuurde boringen is nauwkeurig te bepalen waar ze uitkomen. Bij boogzinkers ligt dat anders: obstakels zoals puin of beschoeiingen maken het lastig om de exacte uitkomplek te voorspellen. Het risico bestaat dat de boringen op een niet gewenste plek bovenkomt. Dat vraagt om maatwerk en heldere communicatie.
Namens Kanters ging Gijs Kanters, samen met De Omgevingsverbinder, in gesprek met alle betrokken bewoners om verwachtingen te managen, uitleg te geven en samen oplossingen te vinden. Want ook al komt de opdracht vanuit de gemeente, de bewoner staat voor ons centraal.
Het project werd uitgevoerd in samenwerking met Dijkshoorn, Rubo, De Omgevingsverbinder en Kennis van Pompen.
Het resultaat: een toekomstbestendig systeem dat weer jaren mee kan, zorgvuldig aangelegd, met oog voor techniek én omgeving.