Waterblog 1

Hoe belangrijk is kennis van watertechniek?

Bij Kanters weten we alles van (afval)watertechniek. Is die technische expertise het allerbelangrijkste voor klanten? We vragen het Max van der Steen (projectleider riooltechniek) en Michiel van Mierlo (projectleider infratechniek). 


De stelling: technische expertise is onze belangrijkste kracht.


Max: “Kennis van watertechniek ligt aan de basis van alles wat we doen. Als projectleider ben ik ook verantwoordelijk voor de inkoop, ik stuur de monteurs aan en onderhoud klantcontact. Zonder technische kennis valt dat allemaal in het water (lacht).”

Michiel: “Volgens mij is het juist bijzonder dat we zoveel verschillende expertises in huis hebben. Kennis van Infra, werktuigbouw, software en elektrotechniek allemaal onder één dak. Dat vind je bijna nergens.”

Max: "Dan zou je dus ook kunnen stellen dat de manier waarop onze afdelingen samenwerken onze grootste kracht is. Als ik infra nodig heb voor een project loop ik bij jou binnen. Als het nodig is, pas jij je planning aan om mij op korte termijn uit de brand te helpen met grondwerk bijvoorbeeld.”

Michiel: “Klanten willen uiteindelijk maar één ding: dat wij onze afspraken nakomen. Dat we daarvoor intern zo makkelijk schakelen, schept de voorwaarde om dat te doen. Is dan toch projectmanagement onze grootste kracht?”

Max: “Dat doet me denken aan het project in de gemeente Putten waar ik op dit moment mee bezig ben. Hier renoveren we 700 minigemalen in drie jaar tijd. Normaal krijgen we dan van de gemeente een lange adressenlijst inclusief alle werkzaamheden die moeten gebeuren. Dan loop je gaandeweg vaak tegen onvoorziene zaken aan, met uitlopende planningen en meerwerk als gevolg. Dit keer heb ik met de gemeente eerst alle locaties bezocht en samen precies bepaald wat er moet gebeuren. Dat hebben we volledig afgekaart, ook financieel. Dat werkt perfect. We werken in clusters van 30 locaties, die ronden we helemaal af en dan gaan we door naar het volgende cluster. De gemeente doet vanuit haar kant prestatiemetingen waarbij ze ons op een aantal onderwerpen scoren tussen 1 en 3. Als we op alles een 3 scoren, krijgen we een bonus. Natuurlijk kun je dit allemaal alleen waarmaken met technische kennis, maar de manier waarop je zo’n project opzet, dat maakt inderdaad het verschil.”

Michiel: “Het gaat verder dan leveren volgens afspraak, het heeft ook te maken met het grotere plaatje. Voor het Anna Ziekenhuis in Geldrop hebben we het complete buitenterrein vernieuwd. De oude riolering eruit, een infiltratieveld onder de parkeerplaats gelegd om hemelwater op te vangen, de bestrating en groenvoorziening opnieuw aangelegd. De grootste uitdaging is dat het ziekenhuis al die tijd gewoon door moest blijven draaien, inclusief ziekenauto’s, eerste hulp, taxiplaatsen en parkeerplekken voor patiënten en bezoekers. Dat is een heel gepuzzel kan ik je vertellen! Achteraf kijk ik daar met veel voldoening op terug.”

Max: “Helemaal mee eens. Uiteindelijke maakt het waterwerk én het mensenwerk het zo leuk om bij Kanters te werken!”


Lees ook de andere verhalen van de mensen van Kanters