Waterblog 3

Waarde toevoegen tussen adviseur en opdrachtgever

Veel klanten kennen Kanters nog vooral van onze uitvoerende expertise: installatie, renovatie, service en onderhoud van watersystemen. Toch worden we steeds vaker in een vroeg stadium betrokken bij watervraagstukken. Hoe past die rol ons? We vragen het Kasper Weling (calculator) en Frank Schepens (projectleider). 

 

De stelling: tussen adviseur en opdrachtgever zijn we als een vis in het water.

 

Kasper: “Logisch dat veel mensen Kanters vooral kennen van het praktische werk. 700 minigemalen renoveren in relatief korte tijd? Bel Kanters maar! We zijn daar ook wel trots op hoor. Alleen merken we dat de behoefte aan advies groeit, ook op een meer strategisch niveau. Hoe zorgen we ervoor dat de complete waterhuishouding in een gebied is voorbereid op een toekomst met meer piekbelasting en grotere periodes van droogte?”

Frank: “Met elkaar hebben we de afgelopen jaren enorm veel kennis en expertise opgebouwd. Dat is een enorme meerwaarde voor onze klanten. Zeker nu hun vragen steeds complexer worden. We willen Kanters veel meer als kennispartner profileren. Dat we óók goed zijn in het technische werk is een groot pluspunt. We hebben de kennis én weten hoe we die het beste toepassen in de praktijk.”

Kasper: “We nemen vaker vanaf het begin van een project deel aan het bouwteam. Soms vervullen we dan de rol van dé waterexpert, maar het komt ook voor dat er naast ons een externe adviseur betrokken is. Daar werken we goed mee samen, omdat wij met één been in de strategie staan en met één been in de praktijk.”

Frank: “Het is voor een opdrachtgever ook prettig dat wij als uitvoerende partij kritisch meedenken. Als wij mogelijkheden zien om service & onderhoud slimmer aan te pakken, zullen we dat altijd adviseren. Ook bij aangenomen werk hoor, het gaat er dan vooral om het beschikbare budget zo slim mogelijk te besteden. Niet alle gemalen 1x per jaar onderhouden, maar meer aandacht besteden aan de bedrijfskritische gemalen of de gemalen die het meeste storing geven. In dashboards kunnen we dat allemaal bijhouden. We bespreken dan de top 10 gemalen met het meeste storing en gaan risicogestuurd onderhoud implementeren. Vaak is dat een verdieping op de algemene kaders van het bestek dat er al ligt.”

Kasper: “Onze rol als kennispartner groeit mee met de relatie die we opbouwen met een klant. Als we al langer met een gemeente of waterschap samenwerken, hebben we onze meerwaarde al bewezen en veel vertrouwen opgebouwd. In zo’n partnership schakelen we steeds makkelijker en de plek tussen adviseur en opdrachtgever past ons dan heel goed.”


Lees ook de andere verhalen van de mensen van Kanters