Het rioolsysteem slimmer maken met Robuust

Renovatie 260 minigemalen in Houten

De renovatie van een hele reeks minigemalen is vaak een uitgelezen kans om het complete drukriool slimmer te maken. Voor de gemeente Houten verzorgen we een grootschalig drukriool renovatieproject. Hierbij voeren we het riool uit met onze zelf ontworpen drukrioolbesturing Robuust. We plaatsen in totaal 220 units, 50 daarvan voeren we uit met een smart modem. Zo zijn ze voorbereid op intelligente communicatie en gaat er in Houten een hele onderwaterwereld open.

Eenvoudige installatie

Robuust is een eigen ontwikkeling van Kanters, waarmee de besturing van drukrioolpompinstallaties eenvoudiger én geavanceerder wordt. Het gemak begint al bij de installatie; die is zo eenvoudig dat iedereen dit na een korte instructie zelf kan. Ook voor de eigen monteurs van de gemeente is dit voortaan minutenwerk.
 

Realtime controle, efficiënter rioolsysteem

Als Robuust eenmaal is aangesloten, is er in Houten op afstand contact mogelijk met deze minigemalen. Deze realtime controle maakt het mogelijk een hele streng gemalen binnen één persleiding afzonderlijk te blokkeren en deblokkeren. Zo kun je het gelijktijdig pompen van meerdere gemalen tegen gaan en realiseer je een veel efficiëntere werking van het complete drukrioolsysteem. Eén minigemaal dat efficiënter werkt, levert nog niet zoveel energiebesparing op; tientallen of zelfs honderden gemalen die het jaarrond slim in- en uitschakelen, doen dat wel!

Gerichte inzet van storingmonteurs 

Met Robuust ontsluiten we in Houten de mogelijkheden van ‘the internet of things’ voor het riool. Zo geven de modules waardevolle data door over de werking van alle individuele gemalen. Hierdoor ontstaat inzicht in diverse typen storingen en is duidelijk wanneer de inzet van monteurs nodig is en wanneer niet. De datacollectie en -analyse geeft grip op het riool en maakt de weg vrij voor duurzaam watermanagement.