Kanters richt lokale e-hub in voor opladen en materiaalopslag

CO2-neutraal onderhoud in Ede

06-03-2023

Ede is een uitgestrekte gemeente met talloze minigemalen in het buitengebied. Bij de aanbesteding van het onderhoud aan de gemalen is een belangrijke voorwaarde dat de werkzaamheden zo duurzaam mogelijk moeten plaatsvinden. Bij Kanters denken we graag out of the box om onze impact op het milieu te minimaliseren.

2000 minigemalen duurzaam onderhouden

CO2-neutraal onderhoud aan minigemalen is alleen mogelijk als alle serviceauto’s elektrisch rijden. Dan nog gaat er veel energie verloren, wanneer we voor elk onderhoud heen en weer van Veghel naar Ede moeten rijden. Onze oplossing: ter plekke een lokale hub inrichten voor het opladen van de elektrische serviceauto’s. Het blijkt precies de innovatieve aanpak waar de gemeente naar zoekt. Het resultaat: Kanters voorziet de komende 6 jaar in Ede ruim 2000 minigemalen van service en onderhoud.
 

Uitstoot minimaliseren  

Een lokale hub met laadfunctionaliteiten binnen de gemeente Ede is pas het begin. Door ook veelgebruikte materialen centraal op te slaan, besparen we veel gewicht in de serviceauto’s. Zo brengen we het verbruik van de auto’s verder omlaag. Monteurs kunnen heel eenvoudig de benodigde onderhoudsmaterialen aanvullen als hun auto aan de laadpaal staat. Om de transportbewegingen nog meer te reduceren, onderzoeken we of er ook laadmogelijkheden bij de gemalen zelf te realiseren zijn. De serviceauto’s kunnen dan tijdens de werkzaamheden alweer opladen voor de volgende rit. Zo kijken we samen met de gemeente hoe we de CO2 foorprint alsmaar verder kunnen beperken.
 

Innovatie in de praktijk

Voor Kanters is de e-hub in Ede een mooi voorbeeld van innovatie in de praktijk. We gaan aan de slag en ontwikkelen gaandeweg een oplossing die ook in andere projecten toepasbaar is. De hub in Ede is verplaatsbaar, zodat deze aan het einde van het contract elders opnieuw inzetbaar is. Wellicht is dit de eerste stap richting mobiele e-hubs van Kanters door het hele land!